Uitvaartfotografie FAQ

Frequently Asked Questions

Uitvaartfotografie FAQ

Wat is een uitvaartreportage?

Je kan mij bij terecht om een tastbare herinnering vast te laten leggen van de laatste groet en het sluiten van de kist, de weg van het huis naar de kerk of het crematorium, de begrafenis, de afscheidsceremonie, de condoleance, de uitstrooiing. Ik maak voornamelijk beelden van de liefde, de connectie, het samenzijn en ga op zoek naar grote en minder grote gebaren. Zodat de herinneringen gekoesterd kunnen worden.

Waarom zou ik een uitvaartreportage laten vastleggen?

Ik krijg regelmatig te horen dat men later spijt heeft dat er geen beelden werden gemaakt op de begrafenis. Die beelden van een afscheid laten niet alleen verdriet en verlies zien, ze tonen juist ook de liefde en verbondenheid.

Soms gebeurt het ook dat bij een begrafenis een ‘belangrijk’ persoon niet kan aanwezig zijn, wegens bv in buitenland of ernstige ziekte, waardoor de foto’s nadien heel waardevol kunnen zijn voor die persoon.

Ook kunnen foto’s op latere leeftijd troost geven aan kinderen die heel jong een ouder verliezen, de dag van de begrafenis kunnen ze zich nog moeilijk herinneren, de foto’s zorgen ervoor dat de herinneringen weer terugkomen.

Wat fotografeer je dan tijdens een uitvaart?

Een uitvaart gaat niet alleen over afscheid nemen. Een uitvaart gaat ook over het vieren van de liefde voor iemand die er niet meer is. In welke vorm dan ook. Ik ga voornamelijk op zoek naar beelden die de connectie, de liefde, de kleine en grote gebaren tonen.

Mijn buurman die foto’s maakt, kan ook tijdens de uitvaart fotograferen. Welke meerwaarde bied jij als afscheidsfotograaf?

Het is een evidentie dat ik als fotograaf een correcte, goed uitbelichte foto maak. Echter vind ik dat je als afscheidsfotograaf ook ervaren dient te zijn in de aspecten errond. Daardoor neem ik ook regelmatig deel aan lezingen en workshops over rouw, verdriet en verlies. Ik ‘durf’ mij ook te bewegen zodat ik niet enkel foto’s neem van langs achteren of van ver. En ik ga hoofdzakelijk op zoek naar momenten die liefde, verbondenheid en puurheid tonen.

Veel familieleden vrezen dat een fotograaf storend zal zijn en ongemakkelijke situaties zal veroorzaken. Hoe kan ik ook hen overtuigen om foto’s te laten nemen?

Het is natuurlijk zo dat in het begin de mensen op de fotograaf letten, echter weet ik uit ervaring dat er na een korte tijd, niet meer gelet wordt op de fotograaf. Ikzelf zal mij ook altijd zo discreet mogelijk gaan opstellen en ik gebruik nooit een flitslicht. Aangezien ik niet alleen foto’s wil maken van op afstand en langs achter, zal ik mij ook geregeld verplaatsen, dit zal altijd gebeuren op ‘gepaste’ momenten om zo weinig mogelijk op te vallen.

Hoe verloopt een kennismakingsgesprek?

Tijdens een persoonlijk of telefonisch gesprek overlopen we samen wat de mogelijkheden zijn. Dit is uiteraard vrijblijvend, voel je nadien geen klik of wens je toch niet verder te gaan, dan kan je zelf beslissen wat je wil doen. Sowieso neem ik ook altijd contact op met de uitvaartbegeleider om zo op de hoogte te zijn van het verloop van de dag.

We vinden jouw foto’s mooi, maar zijn niet zeker dat wij onze foto’s op de website of sociale media willen.

Alle foto’s op de websites en sociale media zijn altijd met toestemming van de klanten geplaatst. Je beslist uiteindelijk zelf wat je wil doen met de foto’s.

Hoe worden de foto’s afgeleverd?

Ik voorzie standaard een gepersonaliseerd koesteralbum of -koffertje. Hiervoor werk ik samen met een leverancier die kwalitatief mooie producten voorziet. Sowieso ontvang je de nabewerkte foto’s ook apart via een online galerij.

Kan ik zelf een fotoalbum maken?

Ja zeker, ik voorzie standaard een koesteralbum, maar indien je dit zelf wil opmaken, dan kan dit natuurlijk ook. Je krijgt sowieso de afzonderlijke foto’s ook opgestuurd in hoge resolutie via een online galerij.

Wat kost een uitvaartreportage?

Een reportage start al vanaf €195,-.
Dit is 1h fotografie, professionele nabewerking van de foto’s en een slideshow film.
Extra mogelijkheden: een kwalitatief op maat gemaakt koesteralbum vanaf 20x20cm . Het album kan ook gepersonaliseerd worden met naam en datum.